Vjeronauka

Prnjavor: Održano opštinsko takmičenje iz islamske vjeronauke

U četvrtak 12.03.2015. godine  održano je opštinsko takmičenje iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka za učenike koji pohađaju osnovnu školu na području opštine Prnjavor. Organizaciju ovogodišnjeg  opštinskog takmičenja  iz Islamske vjeronauke je preuzela OŠ ,,Meša Selimović” na čelu sa direktoricom Ljubinkom Marinković. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 11 učenika osmog i devetog razreda iz tri osnovne škole: O.Š. ,,Meša Selimović”, O.Š. ,,Nikola Tesla” i O.Š. ,,Branko Ćopić”.  Učenike su do škole domaćina takmičenja doveli njihovi vrijedni vjeroučitelji h. Admir ef. Džaja i h. Nihad ef. Salihović, a njih je dočekao h. Emir ef. Softić  zajedno sa direktoricom. Direktorica se zajedno sa nastavnicima i drugim uposlenicima ove škole potrudila da opravda status domaćina te je sve učesnike srdačno dočekala, obezbijedila diplome za pobjednike i zahvalnice za učesnike te osigurala da se svi prisutni osjećaju lijepo i ugodno.

Takmičenje je održano prema pravilima i uputstvima za održavanje svih takmičenja. Na samom početku učenicima se obratila Direktorica te im poželjela mnogo sreće i uspjeha u takmičenju. Testove i šifre takmičarima je podijelila pedagog škole Marija Perišić, dok je samo takmičenje pratio nastavnik geografije  i bibliotekar Duško Gajić. Učenicima je dato dovoljno vremena za davanje odgovora na testu koji je bio  veoma zahtjevan. Nakon pregledanih testova utvrđeno je da su najbolje rezultate ostvarili sljedeći učenici:

IX razred

1. Medina Isaković, OŠ ,,Meša Selimović“

2. Emina Rahimić, OŠ ,,Meša Selimović“

3. Adnan Selimović, OŠ  ,,Branko Ćopić“

VIII razred

1. Belma Hamzić, OŠ  ,,Nikola Tesla“

2. Abdulah Bećirević, OŠ  ,,Meša Selimović“

3. Mirsada Klokić, OŠ  ,,Meša Selimović“

Kako je takmičenje proteklo uredno i bez primjedbi, pobjednike je proglasila direktorica škole Ljubinka Marinković te pobjednicima uručila diplome za osvojena mjesta, a ostalim učesnicima zahvalnice za učešće.

Ovom takmičenju su također prisustvovali glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prnjavor prof.h. Fikret ef. Čelenka i predsjednik gosp. Iriškić Lokman. Oni su iskoristili ovu priliku da obave razgovor sa direktoricom škole, da se uvjere u stanje i dobre odnose koji vladaju u ovoj školi. Direktorica škole je zahvalila predstavnicima Medžlisa na pomoći koju su pružili prilikom opremanja učionice za potrebe prvačića u područnoj školi u Lišnji. Njihova posjeta je, takođe, važna kako za upravu škole, tako i za učenike i svakako za vjeroučitelje koji rade u školama na području opštine. Njihov dolazak je posebno bio vrijedan takmičarima jer su nagrađeni za svoj trud. Glavni imam prof.h. Fikret ef. Čelenka se obratio prisutnima. Pozdravio je i poselamio prisutne, naglasio vrijednost vjeronauke te istakao svoje zadovoljstvo kako održanim takmičenjem tako i kontinuiranim rezultatima koji su iz godine u godinu sve bolji. Također se zahvalio direktorici, prisutnim nastavnicima i ostalim uposlenicima škole koji su doprinijeli da ovo takmičenje bude održano na izuzetno zavidnom nivou, te izrazio nadu u još bolju saradnju u budućnosti. On je svim takmičarima i njihovim vjeroučiteljima uručio po jednu knjigu kao hediju da bi u budućnosti svi bili još bolji i aktivniji. Glavni imam je darovao i školsku biblioteku sa dvije knjige dječijeg sadržaja.  Nakon glavnog imama prisutnima se obratio vrijedni predsjednik Medžlisa, gosp. Lokman Iriškić koji je, i pored svojih mnogobrojnih obaveza, našao vremena da dođe i prisustvuje ovom takmičenju. On je pobjednicima takmičenja u ime Medžlisa islamske zajednice Prnjavor uručio novčane nagrade, i poručio učenicima da uče što bolje pa će biti još bolje i nagrađeni.

Emir Softić

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH