Vjeronauka

U Visokom održano takmičenje za srednjoškolce iz SIRE (Životopisa posljednjeg Allahovog Poslanika s.a.v.s.)

 

Pod pokroviteljstvom  Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno Uprave za obrazovanje i nauku nosilac projekta dr. Nezir Halilović uz podršku medžlisa IZ- e Visoko, medžlisa IZ-e Gračanica i vjeroučitelja srednjih škola su odlučili, da i u našem gradu bude organizovano takmičenje iz Sire ( Životopisa Muhammeda s.a.v.s. ).

Tako  je 05.04.2015. godine u Gimnaziji Visoko održano takmičenje iz  pomenute oblasti. U ovom projektu su učestvovale dvije srednje škole sa naše Općine, Gimnazija „Visoko“ i MSŠ „ Hazim Šabanović“ Visoko. Srednjoškolci, tačnije, njih 74-oro je sa početkom u 11 h i 30 min radilo test čija su pitanja koncipirana po knjigi; SIRA ŽIVOTOPIS POSLAJEDNJEG ALLAHOVOG POSLANIKA, autora dr. Hfz. Safveta Halilovića. Nakon urađenih testova, vjeroučitelji i nekolićina mu'allima su pregledali  radove i dobili slijedeće rezultate:

I mjesto -  Ummi – Kulsum Ramić, sa osvojenih 84.5 bodova

( od mogućih 100 ), prof. Husejn Dreca, MSŠ „ Hazim Šabanović“ Visoko

II mjesto –  Nermana Ajdinović, sa osvojenih 77 bodova

( od mogućih 100 ), prof. Midhat Čakalović, Gimnazija „Visoko“

III mjesto –  Izudin Muzaferija, sa osvojenih 70.5 bodova

( od mogućih 100 ), prof. Ćamila Đozić, MSŠ „ Hazim Šabanović“ Visoko

 

Supervizor projekta, gl. imam MIZ- e Visoko, Ibrahim ef. Hadžić nas je obavijestio i o nagradama za osvojena mjesta, tako da će I i II mjesto dobiti kao nagradu odlazak u posjetu Republici Turskoj dok će III mjesto primiti novčanu nagradu.

Akteri ovog projekta, gl. imam MIZ-e Gračanica  Midhat ef. Čakalović, prof. Haris Gorak, prof. Ćamila Đozić, prof. Tarik Omerdić i prof. Husejn Dreca su također iznijeli teret organizacije i sprovođenja takmičenja, te svojim doprinosom učinili da se projekat uspješno realizuje.

Takmičari su nakon završetka testova počašćeni sendvičima i sokovima koje su obezbijedili MIZ- e Visoko i MIZ-e Gračanica.

Ovaj članak završavamo dovom dragom Bogu, koju je dr. Hfz. Safvet Halilović postavio na kraj svoje knjige ( str. 338. ) u kojoj se kaže:

„Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti! I neka je Allahov salavat i selam na prvaka svih ljudi, hazreti Muhammeda, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem! Allahu, podari nam šefa'at Tvoga miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem! Allahu, proživi nas u njegovoj skupini i pod njegovim bajrakom! Dovedi nas na njegovo vrelo i napoj nas iz njegove mubarek ruke! Allahu, ako smo bili uskaraćeni druženja s njim na ovom svijetu, nemoj nas uskratiti njegova društva na budućem svijetu! Allahu, uslišaj, uslišaj! A naša posljednja dova je: Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova!“ AMIN

B.Z.

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH