Vjeronauka

Aktivnosti polaznika vjeronauke OŠ Novi Grad

SUSRET UČENIKA O.Š. „NOVI GRAD“ I UČENIKA BEHRAMBEOVE MEDRESE

U ponedeljak 09.03.2015. godine, Behram-begovu medresu su posjetili učenici Osnovne škole „Novi Grad“ iz Tuzle. Oko 40 učenika su organizirale i u posjetu dovele profesorice islamske vjeronauke u ovoj srednjoj školi Sumeja Karasalihović i Rahima Alibegović, a cilj posjete je bio upoznavanje učenika te škole sa školovanjem i životom učenika u Medresi, te ostvarivanje saradnje ove dvije škole.

Učenicima se obratila odgajateljica škole Mejra Numanović, koja im je prezentirala nekoliko informacija o historijskom razvoju Medrese, te njenom današnjem statusu u pogledu nastavnog plana i programa te mogućnosti koje nudi svojim učenicima.

Nakon obilaska prostora Behram-begove medrese, učenici su bili oduševljeni prostorom Behram-begove medrese i načinom života i školovanja u toj ustanovi.

 

RADIONICA ZA NAJMLAĐE - ARAPSKO PISMO – MALI UMJETNICI

U Osnovnoj školi „Brčanska Malta“, nastavnica Sumeja Karasalihović je u timu sa učiteljicama Rusmirom Gazdić, Zerinom Bahić i Aminom Suljević u martu mjesecu održala radionicu na temu „Arapsko pismo -  Mali umjetnici“. Radionici su prisustovali mališani prvih razreda. Sretni i znatiželjni sa svojim rukicama su bili pravi mali majstori što se da vidjeti i na fotografijama. Preslikavali su na kolaž papir Božije ime Allah, zatim su to kružili i lijepili na bijeli papir.

Ovo mi je prvi put da radim sa najmlađima ovu vrstu radionice koja je ujedno i bila moje istraživanje da li to mališani zaista mogu. I ovdje važi onaj slogan „Kad se male ruke slože , sve se može, sve se može“.

 

TRENUCI VRIJEDNI SPOMENA-UČENICI OSNOVNE ŠKOLE NOVI GRAD POSJETILI GAZI TURALIBEGOVU (POLJSKU) DŽAMIJU U TUZLI

Na ovom svijetu smo samo putnici. Što više hajrata učinimo to smo sretniji. S toga svakom djelu iskren nijjet treba dat pa i ovoj našoj posjeti Turalibegovoj džamiji u Tuzli. Džamiju su posjetili učenici osmih i devetih razreda. Rado su se odazvali ovoj posjeti, jer je većini njih to bilo prvi put. Dočekao nas je hafiz Merim Đulović, koji je inače imam te džamije. U kratkim crtama je ispričao historijat Turalibegove (Poljske) džamije. Između ostalog je rekao:

 „Najveći tuzlanski vakif je Gazi Turali-beg. Najpoznatiji objekat Gazi Turali-begovog vakufa predstavlja njegova džamija u Tuzli koja je sagrađena prije 1572 god. 4,5 stoljeća Gazi Turali-begova džamija predstavlja utočište za muslimane Tuzle. U njoj su generacije i generacije mladih podučavane da budu uzorni mu'mini. Ona je oaza za vjerničko uspostavljanje komunikacije sa Uzvišenim Stvoriteljem. U njoj su mu'minske duše postizale svoj duševni mir, zadovoljstvo i blizinu Allaha. Turalibegova džamija je bila za muslimane Tuzle rasadnik nauke, kulture i civilizacije. Turalibegovi vakufi i džamija su ovjekovječili njegovo ime. Buduće generacije će biti ponosne i po dobru spominjati generaciju koja je produžila vijek trajanja Turali-begova vakufa.“

21-04-2015-os-novi-grad-3

Važno je spomenuti da su se ovoj posjeti odazvali nastavnici Rahima A. takođe nastavnica islamske vjeronauke i Mirko S. nastavnik muzičke kulture. S obzirom na veliki broj učenika, mogu da kažem da sam prezadovoljna njihovim ponašanjem prilikom posjete. Njihovi utisci su jako lijepi te zbog toga svoju sreću ne mogu dovoljno opisat. Vraćam se na početak priče „svakom djelu iskren nijjet treba dat'“...Mi ne znamo kakvi ćemo u životu biti. Možda je nekome od ovih učenika ovo jedini put da uđe u džamiju i zato će cijeli svoj život sa sobom nosit jednu lijepu uspomenu na ove trenutke.

Hajrate ne ostavljajmo za sutra, za mjesec, godinu učinimo ih odmah ako smo u mogućnosti. Ne znamo sa kojim ćemo poslednjim djelom otići pred našeg Gospodara...U ime Boga želim svojim učenicima hairli život ma gdje bili na ovom svijetu, a svojim kolegama veliku zahvalu na trudu i kolegijalnosti...

Sumeja Karasalihović

 

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH