Vjeronauka

Brčko: Učenici IV i V Osnovne škole posjetili učenike u Vrbanjcima i Novoj Kasabi

Posjeta učenika u Vrbanjcima

Dana 29.4.2016 god. Učenici IV i V O.Š. su u pratnji svojih prof. islamske vjeronauke Ibrić Mirzeta i Ibrić Melihe realizovali planirani izlet na relaciji Brčko-Vrbanjci-Tešanj-Gradačac. U jutarnjim satima po kišnom vremenu 75 učenika je krenulo iz Brčkog u Vrbanjce odnosno u posjetu učenicima i roditeljima kojima se osporava pravo na učenje Bosanskog jezika i historije. To nije ustvari obična posjeta ona je imala i svoj socijalni i humani karekter jer su učenici navedenih škola pripremili 100 paketa koji su u sebi sadržavali školski pribor odjeću i slatkiše.

U Vrbanjce smo stigli u 10 sahati i 30 min., gdje nas je dočekala gupa roditelja i učenika. Izrazili su nam tople riječi dobrodošlice i bili su vidno zadovoljni našom posjetom. Predstavnik roditelja u vijeću učenika škole gđa. Hava Majser je goste iz Brčkog u kratkom obraćanju upoznala sa razlogom i načinom rada njihove škole. Naime škola je smještena u prostorijama mekteba kojeg je za te namjene ustupila IZ-a iz Kotor Varoši.

Prostorije mekteba su preuređene za namjene škole tako da su učenici iz Brčkog mogli vidjeti i osjetiti u kakvim uslovima borave i rade njihovi vršnjaci. Svi paketi su istovareni u prostorije škole a učenici će ih naknadno preuzeti jer taj dan nisu pohađali nastavu. Domaćini su za učenike goste pripremili prilično kvalitetan doručak i osvježavajuće napitke.

Nakon završetka posjete ovoj školi krenuli smo prema Jelahu  odnosno firmi“ As group“  s namjerom da se učenici upoznaju i vide asortiman roba koje ova firma proizvodi uz potrebu razvijanja navika kod učenika „Kupujmo koristimo domaće“. Ova posjeta je svakako ranije najavljena i dogovorena i učenici su uredno dočekani i uvedeni u proizvodne pogone ove firme. Imali su priliku vidjeti način proizvodnje keksa i čokolade kao i mogućnost kušanja istih proizvoda a po završetku posjete svi učenici su dobili po jedan paket proizvoda.

Na kraju posjete je uslijedilo zajedničko fotografisanje i zahvalnost domaćinima na ukazanoj susretljivosti i lijepom gostoprimstvu. Nakon toga smo krenuli u obilazak grada Tešnja tačnije gradske tvrđave i Muzeja Eminagića konak kao i gradske džamije Ferhadije. Poslije ikindije smo krenuli iz Tešnja ali smo na samom izlazu skrenuli u tržni centar Wisa-Konzum gje smo boravili oko jedan sat. U šest sati smo preko Doboja i Modriče krenuli za Gradačac.

U Gradačcu smo posjetili džamiju Husein-kapetana Gradaščevića kao i istoimenu kulu. Po povratku  učenici su prošetali gradskim parkom i na šehidskom spomeniku Bosanskim šehidima su proučili fatihu. U osam sati smo krenuli za Brčko gdje smo stigli u devet sati.

Izlet je protekao u najboljem redu bez posebnih problema i teškoća na zadovoljstvo nas vjeroučitelja kao i učenika i njihovih roditelja.

 

Posjeta učenika u Novoj Kasabi

Učenici Pete osnovne škole  su dana 23. 4. 2016 god., u realizaciji sa svojim vjeroučiteljima već tradicionalno izveli ekskurziju na karaju školske godine. Već treću godinu učenici insistiraju  da se ekskurzija realizuje na realaciji Brčko-Srebrenica.Vjeroučitelji vec treći puta u suradnji sa svojim učenicima posjećuju Srebrenicu ali i neka druga mjesta oko Srebrenice. Kao i prethodne i ova posjeta je imala socijalno humani karakter. Naime, prije par mjeseci Preporod u  Brčkom je povodom obilježavanja manifestacije „Dani Bosanskog jezika“  ugostio učenike iz mjesta Nova Kasaba kod Konjević polja i Vrbanjaca u blizini Kotor Varoši.

S obzirom da se ovim učenicima osporava pravo na izučavanje Bosanskog jezika i historije i da samim tim navedeni učenici kao i njihovi roditelji imaju priličnih teškoća u odgoju i obrazovanju  svoje djece došli smo na ideju da im na neki način bar malo olakšamo njihovu muku. Vjeroučitelji iz Pete osnovne škole Meliha Ibrić i Jasmin Baković su osmislili  humanu akciju “PAKETIĆ ZA SVAKOG UČENIKA“ što je već rađeno u prethodnim godinama.

Učenici su zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicima veoma ozbiljno pristupili realizacji ove akcije a uključili su i neke osobe koje nemaju djecu u našoj školi. Ovoj aktivnosti  se veoma rado odazvao jedan broj prijatelja iz mjesta Brka,nedaleko od grada, kao i vrijedan kolektiv dječijeg obdanista “Evlad“.

Dolaskom u Konjevic polje nas je dočekao mr. Muhzin Omerović predstavnik roditelja sa nekoliko roditelja i oko 16 učenika. Nakon obilaska i razgledavanja Edukativnog centra u Novoj Kasabi u kojem učenici pohađaju nastavu na Bosanskom jeziku, učenici su  iznijeli preko 120 paketiće koje su sa zadovoljstvom pakovali za učenike u Kasabi. Zajedno sa predstanikom roditelja, vjeroučiteljima , nastavnicom Bosanskog jezika, nekoliko roditelja, 120  učenika Pete osnovne škole  i učenici Edukativnog centra iz Kasabe, njih 16 koji su bili u mogućnosti doći su krenuli u obilazak MEMORIJALNOG CENTRA U POTOČARIMA.

Poslije je druženje sa učenicima nastavljeno uz obilazak Srebrenice , te  u obližnjem restoranu učenici su svi zajedno ručali. Poslije ručka i obilaska grada svi učenici zajedno su su uputili ka Konjević polju. Dolaskom u Konjević polje, učenici iz Edukativnog centra su izašli iz autobusa kako bi se uputili u Kasabu a učenici Pete osnovne škole po starom dobrom običaju su se spremali posjetiti nama dragog gosta našu nanu Fatu.

Nanu Fatu nije ni kiša omela da vidi i poslami naše učenike, njoj jako poznate, te joj nije bilo teško ući u buseve , podijeliti par veoma važnih savjeta o tome kako je važno cijeniti druge ali isto tako je važno cijeniti i braniti ono što je tvoje. Iz Konjević polja učenici su se zaputili prema Tuzli. Po dolasku u Tuzlu učenici su nakon obilaska centra grada Tuzle , posjetli Kapiju proučili Fatihu, stradalima na Kapiji.

Nakon obilaska velikog parka učenicima je ispred biste kralja Tvrtke Kotromanića , naš vrijedni učenik Amar ukratko održao čas iz historije, te upoznao mlađe učenike o značaju i važnosti kralja Kotomanića, kao i o nastanku grada Soli.

U večernjim satima smo se zaputili prema Brčkom ali malo pauzu samo napravili u Srebreniku. Posjeta je imala socijalno humani aspekt, što je još više učenike  naše škole motiviralo kako bi naša zajednička akcija bila što uspješnija.

M. Ibrić

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH