Vjeronauka

POZIV ZA DOSTAVLJANJE ZAHTJEVA ZA CERTIFIKAT

Znak_IZ_500POZIV VJEROUČITELJIMA NA DOSTAVLJANJE ZAHTJEVA 
ZA IZDAVANJE CERTIFIKATA ZA RAD VJEROUČITELJA

 

Poštovani vjeroučitelji,

 

 

Objavljivanjem Pravilnika o vjeroučiteljima u Glasniku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, ISSN 1512-6609, VOL. LXXIII, br. 7-8, juli-august, 2011., usvojenog na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH, održanoj 11. rabiu-l-ahira 1432.h.g., odnosno 16. marta 2011. godine,  zaključak pod rednim brojem: 03-02-1598/11, Pravilnik i zvanično stupa na snagu i počinjemo sa njegovom implementacijom.

 

Između ostalog Pravilnik propisuje da će poslove vjeroučitelja moći raditi samo osobe koje imaju odgovarajući certifikat za rad izdan od strane Rijaseta i sa potpisom Reisu-l-uleme.

 

U ovoj školskoj godini će sve ranije saglasnosti, bilo da su izdane od medžlisa ili muftijstva biti zamijenjene adekvatnim rijasetovim certifikatima za obavljanje poslova vjeroučitelja.

 

S obzirom da je u pitanju obiman i veoma zahtjevan proces računamo na vašu kooperativnost i odgovornost, kako bismo ga što prije i uspješnije realizirali.

 

VAŽNA UPUTSTVA U PROCESU IZDAVANJA CERTIFIKATA:

Vjeroučitelji će pojedinačno ili organizirano, sa nivoa medžlisa ili muftijstva, slati svoje zahtjeve na adresu Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta za dodjeljivanje certifikata i uz zahtjev priložiti prateću dokumentaciju:

„Certifikat za obavljanje poslova vjeroučitelja izdaje Rijaset IZ u BiH, na osnovu pismenog zahtjeva kandidata. Uz zahtjev za izdavanje certifikata za obavljanje poslova vjeroučitelja kandidat je dužan priložiti i ovjerene kopije i elektronsku (skeniranu) verziju sljedećih dokumenata:

 • - rodni list,
 • - uvjerenje o državljanstvu,
 • - diplomu o završenoj srednjoj stručnoj spremi,
 • - diplomu o završenom fakultetu (ovjerenu),
 • - preporuku muftije,
 • - mišljenje glavnog imama,
 • - potvrdu medžlisa IZ-e o članstvu u IZ,
 • - izjavu o saradnji sa IZ,
 • - fotografiju formata 6x4 cm,
 • - CV - sa detaljnim informacijama o objavljivanim radovima i društvenom doprinosu popunjen na jedinstvenom obrascu VPS-a," /Čl. 11. Pravilnika o vjeroučiteljima/
 • - Te „Izvještaj o radu u prošloj školskoj godini" (Elektronska verzija u Excelu)
 • - Umjesto struktuiranog Intervjua sa svakim od vjeroučitelja (Elektronska verzija u Excelu), vjeroučitelji će popuniti i obrazac Anketnog upitnika (Elektronska verzija u Excelu)

i proslijediti na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

Vjeroučitelji koji žele dobiti certifikat na neodređeno trebaju još priložiti:

 • - Kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu.

 

Vjeroučitelji koji su završili fakultet u inostranstvu za dobijanje certifikata trebaju priložiti i ovjerenu kopiju uvjerenja o nostrifikaciji.

 

Mišljenje glavnog imama o saradnji sa Islamskom zajednicom i preporuka muftije na osnovu pisanog zahtjeva vjeroučitelja mogu se izdavati na jedan od dva načina. Bilo direktno vjeroučitelju na ruke i da ih kao takve priloži uz svoj zahtjev sa ostalom dokumentacijom, ili da se obavijesti vjeroučitelj da će mišljenje glavnog imama službenim putem biti proslijeđeno muftijstvu, a da će muftijstvo službenim putem Rijasetu dostaviti to mišljenje i svoju preporuku.

 

 

Vjeroučitelji koji rade i kao imami ne mogu dobiti i certifikat i dekret o postavljenju za imama. Izuzetno, u situacijama kada nema drugog kvalificiranog vjeroučitelja u tom području ili kada muftija procijeni da to angažovanje od velikog značaja za stanje vjerskog života na tom području, dekretirani imami mogu dobiti certifikat, ali samo uz posebnu preporuku muftije o potrebi tog angažovanja i muftijinu garanciju da u tom mjestu ne postoji drugi kvalificirani vjeroučitelj koji bi mogao obavljati te poslove.

 

Vjeroučitelji se mogu organizirati i na nivou Aktiva vjeroučitelja pri svome medžlisu ili muftijstvu objediniti sve zahtjeve, te iste u jednoj koverti poslati na Vjerskoprosvjetnu službu.

 

Vjeroučitelji kojima treba certifikat URGENTNO, mogu poslati svoj zahtjev sa napomenom „URGENTNO" i u svome zahtjevu će navesti razlog zbog kojeg im je potrebno urgentno izdavanje certifikata.

 

Vjeroučitelji koji do sada nisu poslali izvještaj o radu i čije ime se ne nalazi na objavljenom spisku trebaju to učiniti do podnošenja zahtjeva za dobijanje certifikata ili pak istaći šta ih je spriječilo u tome (nisu radili prošle godine, tek diplomirali i sl.)

 

Dakle, vjeroučitelji će pojedinačno ili organizirano, sa nivoa medžlisa ili muftijstva, slati svoje zahtjeve na adresu Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta za dodjeljivanje certifikata u terminima po sljedećem rasporedu:

 • - Banjalučko muftijstvo od 3.10. do 7.10. (Planirana dodjela certifikata u nedjelju 30.10)
 • - Bihaćko muftijstvo od 10.10. do 20.10. (Planirana dodjela certifikata u subotu 29.10.)
 • - Goraždansko muftijstvo od 24.10. do 29.10. (Planirana dodjela certifikata u subotu 26.11.)
 • - Mostarsko muftijstvo od 31.10. do 11.11. (Planirana dodjela certifikata u subotu 03.12.)
 • - Sarajevsko muftijstvo od 4.11. do 18.11. (Planirana dodjela certifikata u subotu 10.12.)
 • - Travničko muftijstvo od 21.11. do 2.12. (Planirana dodjela certifikata u subotu 17.12.)
 • - Tuzlansko muftijstvo od 05.12. do 16.12. (Planirana dodjela certifikata u subotu 24.12.)
 • - Zeničko muftijstvo od 19.12. do 29.12. (Planirana dodjela certifikata u subotu 31.12.)

Nakon obrade, certifikati će biti dodijeljeni na planiranim seminarima koji će se održavati po muftijstvima, a o kojima ćete biti detaljnije blagovremeno obaviješteni.

 

Pozivamo vas da svoju dokumentaciju sa zahtjevima u predviđenom periodu dostavite putem pošte na adresu:

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta

Zelenih beretki 17,

71 000 Sarajevo.

 

Sve nejasnoće i dodatne informacije možete dobiti putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., odnosno pozivom na broj telefona 033-533-172 lokal 208.

 

U prilogu možete preuzeti sljedeće obrasce:

- Obrazac za CV (Curriculum Vitae)

- Anketni upitnik za dobijanje certifikata

- Pregled stanja u ranijim prikupljanjima podataka

- Spisak vjeroučitelja koji su poslali izvještaj o radu u školskoj 2010-2011. godini

- Izjava o saradnji sa IZ i prihvatanju normi Pravilnika

 

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH